Kanin farmen

Home

Kanin uppfödning | Mina kaniner | Kanin bäbisarna | Zorro | Länkar | Kontakta mig | Till salu | Skötsel | Fotoalbum
Skötsel

Lite om hur man sköter en kanin

Buren
Kaniner mår bra av att vara ute även om det är vinter. Buren ska då stå på ben och vara dragfri men behöver inte isoleras. Den ska ha ett bra tak, som håller tätt och sticker ut på framsidan. Dörren kläs med fyrkantnät och bör vetta mot en husvägg eller liknande, så att inte nordanvinden kan blåsa rakt in. På burbotten kan man ha ett lager tidningspapper eller kutterspån och ovanpå det ett tjockt lager halm man kan även ha torkade löv från tex frukt träd. Sommartid kan kaninen bo i en betesbur direkt på marken. Betesburen ska ha en vindskyddad del och ett tak som ger skugga och regnskydd. Om man vill ha kaninen inne i lägenheten finns det bra burar med plastbotten att köpa. En inomhusbur måste rengöras dagligen för att undvika lukt. Utomhusburen rengörs varje vecka.
Om du väljer att ha kaninen utomhus på vintern, så tänk på att den då har kroppstermostaten inställd på "kallt" och inte mår så bra av att komma in i rumsvärmen.
Om du tänker ha flera kaniner bör de ha var sin bur, om du ändå vill ha kaninerna i samma bur bör du välja två honor från samma kull (aldrig två hannar), men planera så att du kan dela buren om de börjar att slåss.

Foder
Kaninen ska alltid ha tillgång till friskt vatten och hö samt en saltsten. Utekaninen ges vintertid ljummet vatten morgon och kväll. Som kraftfoder kan man ge kaninpellets, eller en blandning av t ex kaninpellets, havre, torkade vetergroddar och torkade morötter. Speciellt honorna har lätt för att bli feta, så var försiktig med kraftfoder. För mycket kraftfoder kan också ge dåliga magar. För en vuxen dvärgvädur brukar ca 1 dl/dag vara lagom. Ungarna ska ha fri tillgång på kraftfoder.

Sommartid ger du kaninen dessutom grönfoder, t ex maskrosblad. Kaniner har känsliga magar och det första gröna på våren är frestande farligt. Ta det försiktigt i början. Morötter och morotsblast är också bra mat. Trädgrenar är mycket bra, så att kaninen får möjlighet att gnaga ordentligt.Kaninernas klor behöver klippas ett par gånger om år om den inte springer fritt och får gräva. Klipp klon några mm från den röda pulpan så att det inte börjar att blöda, pulpan slutar oftast strax ovanför det väck som bildas på klon.
Sjukdommar
Benbrott förosakas oftast av att vi mäniskor tappar eller klämer kaninen. Om du upptäcker att kaninen inte använder alla ben när den går eller haltar bör man kolla upp vad som är fel, visar det sig att kaninen har brutit benet så bör man kontakta veterinär eller avliva kaninen, det är djurplågeri att låta en kanin med brutet ben bara ligga kvar och plågas.
Inälvsmask finns i olika former och kan oftast behandlas med Banmint 2,2% som finns att köpa receptfritt på apoteket. Dosering som för hund.
Klump i baken är en vanligt förekommande åkomma som beror på att kaninen inte tar hand om den vitaminrika avföringen. Lös upp klumpen med vatten och ta bort bit för bit, minska sedan på kraftfodret.
Kvalster, löss och skabb är heller inget man hoppas att få, det bästa och enklaste sättet att få bort detta är med IVOMEC som är ett ohyredödande medel som tar död på det mesta , dock ej kaninen, detta medel är dock receptbelagt, men det finns receptfria läkemedel att köpa på apoteket (schampo) dessa är tyvärr inte lika effektiva men fungerar ändå.
Snuva får kaninen bland annat av damm, vitaminbrist, drag eller dålig skötsel, det märks genom att kaninen inte håller sig ren från snuvan och puttsar sig inte utan kladdet ligger kvar i pälsen. Åtgärd, låt kaninen vara på en torr plats ge den extra tillskott på vitaminer, finns att köpa på apoteket eller zoohandeln, om kaninen trots detta blir sämre så kontakta veterinär.
RVHD (X-sjukan/Kaningulsot) Denna nya kaninpest blir mer och mer vanlig i Sverige. Just nu rasar den för fullt i Skåne och Halland. Det är en grym sjukdom där kaninen dör på några timmar i fruktansvärda plågor. Bland annat så sprängs deras lungor. Kaninuppfödare som fått denna sjukdom kan mista upp till 20 kaniner om dagen. Men det finns hjälp. Genom att vaccinera sina kaniner en gång om året så kan man skydda dom mot sjukdomen. Coccidios (tarm) En mycket vanlig kaninsjukdom. Kaninen blir lös i magen och det rinner ut något genomskinligt slämmigt. Oftast dör kaninen fort, men man kan rädda den om man ger den sulfa som är en medisin mot coccidos på djur.
Coccidos (lever) En kanin med levercoccidos magrar av snabbt. Den äter som vanligt och verkar oftast inte sjuk förrän precis i slutet. Den är till viss del ärftlig, men går att ta bort med hjälp av sulfa. Om man obducerar en kanin med levercoccidos så är levern helt vit prickig.
Trumsjuka Vanlig hos kaninungar. Magen svullnar upp och kaninen blir blåaktig runt nosen. När man skakar på den så kluckar det i magen. Inget bote medel, kaninen dör.
Utöver dessa sjukdomar så är det mycket vanligt att kaniner får vanlig diarré och förstoppning. Dessa sjukdomar har oftast att göra med fel utfodring. Till diarré hjälper oftast kolsuspension. Förstoppning är svårare Man måste tvinga kaninen att röra på sej. Ge den också matolja i munnen. A-fil kan också hjälpa.






sk.jpg